Válasszon elrendezést! Egy oszlop, kettő vagy három? Diavetítés a friss írásaiból vagy a legjobb termékeiből? A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen.

A legfontosabb tudnivalók a sablonokkal kapcsolatban:

Amikor eldönti, hogy milyen felépítésű legyen a weblapja, nem hoz végleges döntést. Ez a rugalmasság a WordPress rendszer egyik kellemes tulajdonsága: bármikor dönthet egy új kinézet mellett, és az addig felvitt tartalmai nem fognak elveszni.

Ettől függetlenül érdemes jól körülnézni, mielőtt kiválasztja a használni kívánt sablont, mert annak testreszabása esetenként sok munka lehet, és nincs értelme feleslegesen dolgozni.

Az interneten több tízezer ingyenes és többezer fizetős sablon található. Ezek legtöbbje rendkívül rugalmasan testreszabható, de van néhány dolog, amelyet túl sok munka megváltoztatni.

Mit kell nézni, ha sablont keresgélünk?

Nem fontos, hogy reklámokat lát a sablonban, ezek kikapcsolhatóak. Nem számít, milyen a logó, mert az kicserélhető. Nem érdekesek az oldalsáv elemei, az ún. widgetek, mert ezeket le lehet szedni és másokat lehet feltenni.

Nehéz vagy lehetetlen viszont megváltoztatni az elrendezést (hány oszlop van és milyen sorrendben, illetve ezek milyen szélesek), bonyolult kicserélni a színvilágot és olyan funkciókat beépíteni, amelyek eredetileg nem voltak a sablonban (lásd később). Mindezek felesleges plusz költséget jelentenek, miközben könnyen lehetséges, hogy az ideális sablon ott van egy kattintással arrébb.

Válasszon tehát olyan sablont, amelynek tetszik az elrendezése és a színe – minden más könnyen és gyorsan testre szabható, éppen olyanra, amilyenre Ön szeretné.

Mihez nem érdemes hozzányúlni?

Az egyik ilyen tulajdonság a szín. A színeket a sablonok egy külön fájlban, a style.css fájlban tárolják, és természetesen megoldható, hogy egy nem tetsző színt lecseréljünk egy másikra, ezzel nincs is probléma. Gondot inkább az olyan jellegű kívánságok szoktak okozni, amikor egy sablon például a kék különböző árnyalatait használja, és a megrendelő azt szeretné, hogy a kék helyett a zöld árnyalatait használjuk.

Higgye el, hogy nem éri meg ezzel vacakolni. Gyakorlatilag biztos, hogy találni fog egy olyan sablont, amelynek ugyanolyan vagy hasonló az elrendezése, mint amelyiké először megtetszett, és amelynek ugyanakkor megfelelő a színvilága. Ezeket a sablonokat profi designerek tervezik, egymással összehangolt színekben, ebbe belenyúlni hosszadalmas és nehézkes feladat, így értelmetlenül megdrágítja a weblap elkészítését.

Ha semmiképpen nem sikerül megfelelő színű sablont találni, természetesen elvállaljuk az átszínezést, de “az ízlésekről nem lehet vitatkozni”, ahogy a rómaiak is mondták, így valószínűleg hosszas együttműködésre lesz szükség, amíg a megfelelő színekhez eljutunk.

A másik a lenyíló menük és hasonló animációk, extra funkciók kérdése. A rengeteg sablon között vannak olyanok, amelyek használják ezeket és vannak olyanok, amelyek nem. Át lehet venni funkciót az egyik sablonból, amely valami miatt nem tetszik, egy másikba, amely tetszik, de az adott funkciót nem tudja, viszont ez már php programozást igényel, azaz hosszadalmassá teszi és megdrágítja a weblap elkészítését. Vállalunk programozási feladatot, vagy akár egy új bővítmény fejlesztését is, de tudnia kell, hogy ez plusz időbe és pénzbe kerül.

Tovább a harmadik lépéshez »