Mi is az a WordPress? Az angol elnevezés a word (szó) és press (sajtó) szavakból áll össze – eredetileg blogmotornak készült (a cafélog jogutódja), ma azonban már a komoly tartalomkezelő rendszerek (content managing system, CMS) versenytársa.

Mi szól a WordPress mellett? Egyszerű kezelhetőség, gyors és egyszerű telepítés, magyar nyelvi támogatottság, rengeteg sablon (template) a külalak testreszabásához, rengeteg bővítmény (plugin) a működés testreszabásához, az oldalsávok könnyű berendezése a widgetek segítségével – csak néhány jó tulajdonság, amelyek többé vagy kevésbé a piacon létező többi ilyen rendszernek is sajátjai.

Egy adottsága miatt azonban mindenképpen előnyben van versenytársaival szemben. Ez pedig a közösség, amely köré szerveződött. Ugyanis, míg az egyedi blogmotorok kódját a tulajdonos cég programozói írják, a WordPresst kis túlzással az egész világ. Felhasználók milliói, programozók ezrei tesztelik, használják, fejlesztik állandóan, így ha bármilyen hiba jelentkezik benne, arra hihetetlenül gyorsan lép a közösség.

A WordPress biztonságos, könnyen kezelhető, mégis professzionális megjelenésű és eszköztárú alkalmazás a weblapja létrehozásához, az egyszerű névjegyoldalaktól a bonyolult portálokig.